EKOLOGICZNY RYŻ

Zacznij żyć eko i wybierz ryż ekologiczny!

Do wyboru mamy biały i brązowy, ten ekologiczny i ten z upraw w których stosuje się wszelkiego rodzaju pestycydy oraz środki chemiczne, które sprawiają, że ten uwielbiany przez nas przysmak jest jedną wielką bombą chemiczną. Na świecie znanych jest kilka tysięcy odmian ryżu, z czego około osiemdziesiąt nadaje się do spożycia przez człowieka. Najogólniej można podzielić ryż na długoziarnisty, średnioziarnisty i krótkoziarnisty. W Chinach czy Indonezji ryż jest podstawowym produktem żywnościowym, ale my również bardzo często używamy go jako dodatek do potraw. Dlatego może warto zastanowić się czy nie lepiej sięgnąć zamiast po ten tańszy, ale zawierający mnóstwo szkodliwych składników , po ten może i trochę droższy ale z pewnością zdrowszy ryż ekologiczny.

Ogromną zaletą ekologicznego ryżu jest to, iż podczas jego uprawy nie stosuje się sztucznych nawozów, pestycydów i środków regulujących wzrost. Zamiast tego wykorzystuje się działanie natury. Rolnicy ekologiczni opierają swoje plantacje ryżu na płodozmianie i naturalnym nawożeniu. Naturalny ryż to inaczej ryż brązowy, dlaczego właśnie brązowy? Ponieważ jego ziarno jest pozbawione jedynie niejadalnej łuski, dlatego to najbardziej wartościowa odmiana ryżu. Nie jest poddawany obróbce polerowania, w wyniku której powstaje ryż biały i dlatego jest o wiele wartościowszy i bogatszy w minerały i witaminy z grupy B oraz sole mineralne, takie jak żelazo, wapń, magnez, mangan, cynk, gdyż wszystkie te składniki są zawarte w większości w zewnętrznej części ziarna

Brązowy ryż ekologiczny, zdobywa sobie coraz to większą popularność w naszym kraju. Można go kupić w sklepach z produktami ekologicznymi. Ekologiczny ryż niełuskany jest często składnikiem diet leczniczych i profilaktycznych. Szczególnie ważne jest aby znalazł się w diecie osób starszych oraz osób cierpiących na dolegliwości jelitowe, nadciśnienie tętnicze, skłonności do kamicy nerkowej.

Coraz częściej na rynku można również spotkać ekologiczny ryż paraboiled, który jest całkowicie bezpieczny i naturalny – 100% ekologiczny!. Ryż ten wytwarzany jest w naturalny sposób i podczas procesu produkcji, jeszcze przed usunięciem zewnętrznej łuski ziarna, poddawany jest nawilżaniu parą pod dużym ciśnieniem. Dzięki temu wszystkie najcenniejsze składniki znajdujące się w okrywie przechodzą w głąb ziarna. Zawiera dwa razy więcej witamin z grupy B, dwa razy więcej wapnia, żelaza i fosforu niż zwykły ryż biały.