Wiem co jem! Ekologiczna żywoność

Wiem co jem! Ekologiczna żywoność

W ostatnim czasie bardzo popularna stała się moda na ekologiczną żywność. Okazuje się, że coraz to chętniej kupujemy produkty ekologiczne, a dzieje się tak ponieważ szybko przekonaliśmy się, jak ogromny wpływ na nasze zdrowie ma to co jemy. Powszechnie dostępne artykuły spożywcze, zawierają wiele szkodliwych substancji, które mogą powodować choroby układu krwionośnego, trawiennego, immunologicznego, a nawet różnego rodzaju nowotwory. Wybierając zdrowe odżywianie podejmujemy odpowiedzialną decyzję, która zaprocentuje poprawą jakości naszego życia oraz stanu zdrowia. Produkty rolnictwa ekologicznego pochodzą z gospodarstw ekologicznych i wytworzone zostały bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz antybiotyków i hormonów. Jedynymi nawozami dopuszczanymi przez rolnictwo ekologiczne są: obornik, kompost oraz dostępne w przyrodzie minerały.

Przetworzone produkty rolnictwa ekologicznego nie zawierają syntetycznych aromatów, barwników, konserwantów i polepszaczy. Oczywiste jest więc, że produkty te oprócz tego, że są o wiele zdrowsze od konwencjonalnych, to dzięki bardziej tradycyjnym i naturalnym metodom wytwarzania znacznie smaczniejsze. Ogromne znaczenie ma fakt, że produkcja żywności ekologicznej jest nieuciążliwa dla środowiska naturalnego, a więc wszyscy którym nie jest obojętny los coraz bardziej skażonej i zatrutej chemią Ziemi mają możliwość włożenia swojego wkładu w jej ochronę, jedząc jednocześnie zdrową i smaczną żywność. Zdrową żywność wytwarza się w gospodarstwach, gdzie zwierzęta karmione są specjalnymi, samodzielnie komponowanymi mieszankami pasz lub ich ekologicznymi odpowiednikami.Na rynku istnieje coraz to więcej firm zajmujących się produkcją żywności ekologicznej. Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami.

Produkt całkowicie ekologiczny powinien się charakteryzować następującymi cechami:
– ilość surowców użyta do jego wytworzenia została znacznie ograniczona lub też surowce pochodzą z recyclingu
– sam proces wytwarzania nie jest szkodliwy dla środowiska
– surowce użyte do produkcji są nietoksyczne
– produkt ani jego składniki nie są testowane na zwierzętach
– opakowanie może zostać ponownie wykorzystane
– zużycie energii na każdym etapie produkcji i użytkowania produktu jest zminimalizowane
– istnieje system zbierania produktów wyeksploatowanych lub ich części
– istnieje możliwość ponownego wykorzystania w całości lub w części zużytego produktu
– unika się sztucznego przyspieszania starzenia się fizycznego lub moralnego (np. poprzez reklamę nowszych typów danego towaru) produktu