SUPER ŻYWNOŚĆ

Superżywność

Superżywność

To grupa kilkunastu produktów zawierających najbogatsze źródło składników pokarmowych. Są naturalnym źródłem minerałów, witamin, enzymów, protein, błonnika, nie zbędnych aminokwasów, antyoksydantów i dobrych tłuszczów w bardzo wysokim stężeniu, świetnie przyswajalnych przez organizm. Wśród tych produktów możemy wymienić: aloes, spirulinę, jagodę acai, avocado, komosa, czosnek czy trawa amarantus. „Superżywność” poprawia odporność organizmu, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, reguluje ciśnienie. Pomaga w leczeniu alergii, kataru siennnego, a także przeciwdziała procesom starzenia organizmu. Ich jedzenie daje znacznie lepsze efekty niż zażywanie suplementów.

 

Spirulina jest to niebiesko- zielona alga, która jest jedną z najlepszych przyswajalnych źródeł białka na świecie. Pomaga w kontrolowaniu cukru we krwi, pomaga w odchudzaniu i usuwaniu metali ciężkich z organizmu a także pobudzają produkcje komórek macierzystych ,które mogą być później przekształcone w komórkę każdego organizmu. Spirulina nie jest zbyt smaczna, więc można ją stosować w formie tabletek, które produkuje sie bez żadnych dodatków (są to sprasowane, wysuszone algi).

 

Jagoda acai wygląda jak ciemne jagody i pochodzą z lasów deszczowych Amazonii, ma jedna z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Owoce te składają się ze zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6, omega-9. Obniżają one cholesterol, konserwują układ sercowo- naczyniowy, zapobiegają zaćmie, pomagają niszczyć komórki rakowe a także zwiększają poziom energii.

 

Komosa inaczej zwana kwinoa pochodzi z Boliwii. Uważa się ja za najstarsze znane zboże. Jest doskonałym źródłem białka, w przeciwieństwie do zbóż zawiera dużo lizyny, fenyloalaniny, tyrozyny, cysteiny, metioniny, aminokwasy. Jest produktem wysokobiałkowym, niskokalorycznym i nie zawiera glutenu. Działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i ma właściwości immunostymulujące.

 

Avocado jest zaliczane do najzdrowszych owoców na świecie, ze względu na wysoką zawartość składników takich jak witamina K, błonnik, potas, kwas foliowy, witamina B6 , c oraz miedz. Zawiera również jednonienasycony kwas tłuszczowy, który obniża poziom cholesterolu. Polecane jest chorującym na miażdżyce i nadciśnienie jako uzupełnienie diety zamiast masła. Usprawnia też metabolizm wątroby i pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

 

Aloes to prawdziwa bomba mikroelementów i witamin oraz długą listę schorzeń, jakim zapobiega. Moc tkwi w jego liściach. Zawierają wapno, magnez, cynk, selen, 18 aminokwasów i 12 witamin, błonnik, enzymy i sterole. Aloesu używano od czasów egipskich, jako kremów nawilżających do skóry, lek na oparzenia, przecięcia, siniaki, trądzik i wypryski. A to ze względu na wysoką zawartość naturalnej siarki (MSM). Soki aloesowe alkalizują przewód pokarmowy, zapobiegając zakwaszeniu, głównej przyczyny niestrawności, zarzucania kwasu żołądkowego, zgagi oraz wrzodów żołądka. Wpływa na dobre samopoczucie, dodając energii i pomaga w zachowaniu prawidłowej masy ciała. Jest naturalnym wsparciem układu odpornościowego. Umieszczony na stałe w diecie znakomicie regeneruje cały ustrój.