ROLNICTWO EKOLOGICZNE - rolnictwo bliskie naturze

ROLNICTWO EKOLOGICZNE – rolnictwo bliskie naturze

Coraz częściej chów bydła rogatego, trzody chlewnej, drobiu odbywa się w sztucznych warunkach. Zwierzęta te trzymane są najczęściej w pomieszczeniach zamkniętych i żywione specjalnie przygotowywanymi mieszankami pasz. Przy przemysłowym chowie zwierząt powstają skoncentrowane ścieki, które stanowią poważne zagrożenie dla środowiska. Jak nakarmić wszystkich ludzi na świecie, chroniąc jednocześnie środowisko przyrodnicze przed zanieczyszczeniem? Aby to osiągnąć, wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, powinno rozwijać się rolnictwo ekologiczne, stosujące naturalne metody uprawy roślin i chowu zwierząt. Poprzez stosowanie środków naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie rolnictwo takie zapewnia trwałą żyzność gleby, zdrowotność zwierząt, nie zatruwa środowiska a przy tym pozwala produkować wysokiej jakości, zdrowe produkty rolnicze – żywność ekologiczną. Metody uprawy roślin oraz chowu zwierząt gospodarskich stosowane w ekorolnictwie w znacznie większym stopniu, w porównaniu z konwencjonalnym rolnictwem, uwzględniają wymagania ekologii. Dąży się tu do zmniejszenia obciążenia środowiska naturalnego, jakie może powodować przemysłowa produkcja na wielkich farmach. Oznacza to z jednej strony redukcję ilości używanych produktów przemysłowych (maszyn i środków chemicznych, itp.), jak również przetwarzanie i wykorzystanie wszystkich odpadów (gnojowicy, obornika, kompost, itp.) na terenie gospodarstwa, dzięki czemu gospodarstwo ekologiczne jest w znacznym stopniu samowystarczalne. Stopniowo wyklucza się stosowanie nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków do pasz.

Koncepcja rolnictwa ekologicznego wywodzi się z krajów wysoko uprzemysłowionych, gdzie produkcja rolnicza jest szczególnie rozwinięta, istnieją więc nadwyżki produktów rolnych i jest w czym przebierać. W Niemczech, w kraju wysoko uprzemysłowionym, rozwinęły się bardzo silnie różne kierunki rolnictwa ekologicznego, wyróżnia się tu między innymi rolnictwo biodynamiczne i rolnictwo organiczno-biologiczne. W roku 1989 w związkach rolnictwa ekologicznego zrzeszonych było 0,31% ogólnej liczby rolników, czyli 2330 gospodarstw. Również w Polsce mamy do czynienia z powstawaniem stowarzyszeń i klubów propagujących idee ekorolnictwa, coraz większa liczba gospodarstw preferuje agrotechnikę opartą na zasadach rolnictwa naturalnego produkując żywność ekologiczną. Od czasu powstania Ekolandu (1989) wprowadzono pierwsze kontrole i certyfikaty dla produktów ekologicznych. Od maja 2004 r. certyfikaty przyznawane polskim produktom ekologicznym spełniają normy unijne – przekształcanie gospodarstw konwencjonalnych trwa dwa-trzy lata i wiąże się z przyznaniem specjalnych ekodotacji.  Niestety w Polsce gospodarstw ekologicznych powstaje jeszcze zbyt mało. Dlatego powinno się więcej o tym mówić aby ludzie byli bardziej uświadomieni jakie niesie to ze sobą korzyści.

Rolnictwo ekologiczne spełnia nie tylko rolę producenta żywności bezpiecznej, ale także funkcję ochrony środowiska i może mieć również ważne znaczenie społeczne i socjalne. Gospodarstwa ekologiczne nie tylko produkują żywność bez użycia syntetycznych środków chemicznych, ale muszą również dbać o jakość całego środowiska naturalnego, w którym funkcjonują oraz zapewniać dobrostan zwierząt. Wymaga jednak większego nakładu pracy, dobrej organizacji, sporej wiedzy i stałego jej pogłębiania.