Nie marnuj jedzenia! Planuj swoje zakupy!

Nie marnuj jedzenia! Planuj swoje zakupy!

Wyrzucając jedzenie wyrzucamy pieniądze, ale także przyczyniamy się do degradacji środowiska. Do produkcji dużej gamy produktów spożywczych wykorzystuje się energię, którą powinno się oszczędzać dbając o planetę. Jeśli zatem wyrzucamy produkt wyprodukowany poprzez zużycie dużych zasobów energii, zanieczyszczamy środowisko. Produkcja żywności jest jednym z tych czynników, który bardzo ingeruje w otoczenie. Dlatego tak ważne jest racjonalne planowanie zakupów. Wyrzucone produkty spożywcze to także marnotrawstwo energii oraz wody potrzebnej do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności.
Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z 2011 roku, 1/3 żywności produkowanej na świecie żywności nadającej się do spożycia ląduje w koszu. Według Komisji Europejskiej mieszkańcy naszego kontynentu marnują około 20-30 proc. zakupionego jedzenia. W Polsce nie jest lepiej, do wyrzucania żywności przyznaje się 24 proc. badanych – podaje raport Federacji Banków Żywności z września 2011 r. O ile na błędy w zarządzaniu zapasami w sklepach czy hurtowniach spożywczych nie mamy wpływu, o tyle na poziomie własnego gospodarstwa domowego jesteśmy w stanie ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia do minimum. Czy warto? Chyba tak, biorąc pod uwagę wymiar ekologiczny, finansowy i etyczny problemu – chleb czy kasza, lekką ręką wyrzucone przez nas do śmietnika, to dobra, których wielu ludziom brakuje.

Bardzo często robimy zakupy bez zastanowienia na wszelki wypadek, bo być może nam się przyda, lub jest jakaś promocja. Nie planujemy, nie obliczamy porcji, nie zastanawiamy się, ile realnie zjemy. Równie szybko jak robimy zakupy – wyrzucamy później jedzenie na śmietnik. Również popełniamy kilka innych ogromnie ważnych błędów jak to, że przegapiamy termin przydatności do spożycia, niewłaściwie przechowujemy żywność, nie przetwarzamy jej, nie konserwujemy.

Dlatego najwyższy czas zmienić swoje nawyki i nauczyć się racjonalnego planowania zakupów i przygotowywania posiłków. Przede wszystkim ważne jest aby nauczyć się, że nie należy kupować wszystkiego, co może ci się przydać, ale obliczyć porcje dla ilości domowników i ich realnych możliwości. Na zakupy iść z listą i konsekwentnie jej przestrzegać. Warto zadbać o odpowiednie przechowywanie żywności. Dobrze jest sprawdzić przepisy na potrawy, które można zrobić ze składników, które nam zostaną. Możliwości jest naprawdę mnóstwo.

Rozsądne planowanie zakupów

  • zacznij od zaplanowania listy zakupów zgodnie z twoim menu na każdy dzień
  • sprawdź dokładnie czego i ile potrzebujesz
  • unikaj kupowania na zapas
  • zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia
  • zadbaj o odpowiednie przechowywanie żywności
  • przy gotowaniu pomyśl o wykorzystaniu wszelkich produktów ubocznych (np. ugotowane warzywa z wywaru na zupę wykorzystać do sałatki jarzynowej)
  • zamrażaj jedzenie, jeśli wiesz, że dany produkt lub posiłek można zamrozić