NATURALNY, ZDROWY I EKOLOGICZNY SER

NATURALNY, ZDROWY I EKOLOGICZNY SER

W ostatnim czasie w Polsce popularne stało się samodzielne wytwarzanie serów przez rolników ekologicznych oraz rozprowadzanie ich w sprzedaży bezpośredniej, a także na jarmarkach i kiermaszach. Coraz to więcej firm mleczarskich zajmuje się produkcją ekologicznych serów zarówno żółtych jak i białych. Produkty te cieszą się coraz większą popularnością. Konsumenci poszukują alternatywy dla konwencjonalnych produktów, których cena co prawda jest często atrakcyjna, ale dużo gorzej jest z jakością. Ekologiczne sery, które dostępne są w wielu hipermarketach w Polsce wyprodukowane są z mleka pochodzącego z gospodarstwa ekologicznego i posiadają certyfikat zgodności z zasadami rolnictwa ekologicznego.

Jedną z najbardziej znanych i lubianych przez konsumentów mleczarni zajmujących się produkcją ekologicznego nabiału jest OSM Jasienica. Sery z Jasienicy zawierają duże ilości białka, soli mineralnych i witamin oraz bakterie kwasu mlekowego. Są to produkty w 100% naturalne. Nie zawierają żadnych sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. W sklepach z żywnością ekologiczną oraz marketach można również znaleźć wiele innych gatunków serów jak np. Camembert BIO ,serów żółtych z mleczarni Eko Łukta, twarogu z Sudowii czy też rozmaitych serów kozich. Dostępna jest też gama serów BIO pochodzących z importu m.in.: Feta, Ricotta, Mozarella czy też Emmentaler, Gouda.

Na świecie istnieje wiele gatunków serów jak również wiele metod ich wytwarzania. Mogą być wytwarzane z mleka krowiego, koziego lub owczego, ale nie tylko to ma wpływ na smak. Zależy on także od ukształtowania terenu, klimatu i roślinności będącej pokarmem dla zwierząt. Właśnie dlatego coraz więcej osób wybiera sery pochodzące z gospodarstw ekologicznych. Niezależnie od tego czy mowa o serach francuskich, białych, czy żółtych warto je jeść, ponieważ są źródłem białka, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i soli mineralnych. Są również źródłem wapnia.