ŁOPIAN

Łopian – niedoceniany dziad

ŁOPIAN – niedoceniany dziad

 

Gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Inne nazwy: łopuch, głowacz, kostropień, topień, dziady… Występuje w Europie, na Syberii, Chinach, na Kaukazie, a także w Ameryce Północnej i Południowej . Dwuletnie zioło z haczykowatymi przylistkami które czepiają się ubrań lub futer zwierząt.  Jest pospolity na terenie całej Polski.

 Ma szerokie zastosowanie i jest roślina leczniczą.  Wykorzystuje się głównie korzenie z których  wytwarzany jest olej.  Zawiera on białka, dużo cukru, fitosterole, glikozydy ,inulinę , nieduże ilości olejków eterycznych, saponiny, siarkę , tłuszcze, witaminę C i związki poliacetyle nowe. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, grzybobójcze, przeciwzapalne.  Zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego dlatego stosowany jest w leczeniu nieżytów przewodu pokarmowego a także w zaburzeniach przemiany materii. Łopian pomaga również w leczeniu czyraków, trądziku i świądu skóry. Łopian może być używany na zapalenie pęcherza moczowego, zatrzymywanie się wody w organizmie, kamienie, piasek nerkowy. Pity jako gorący wywar, powoduje pocenie się, a co za tym idzie pomaga w eliminacji toksyn z organizmu. Łopian jest stosowany na obniżenie gorączki i należy go brać na samym początku infekcji z gorączką. Nasiona łopianu są skuteczne w leczeniu bólów  gardła, zapaleniu migdałków, przeziębień oraz kaszlu. Łopian pomaga w przyspieszaniu wyzdrowienia w takich infekcjach jak odra czy ospa. Łopian również pomaga w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę. Korzeń łopianu pobudza macicę, pomagając w regulowaniu miesiączki. Tradycyjnie wywar z korzenia łopianu był stosowany w celu dodania sił kobiecie rodzącej przed, jak i po porodzie.  Zapobiega też wypadaniu włosów i łupieżowi .Można również stosować do przemywania skóry w celach kosmetycznych, do wcierania w suche, zniszczone ondulacją i farbowaniem oraz przy wypadaniu, łamliwości, rozdwajaniu i przy łupieżu suchym.

 

Korzeń łopianu , łodygi i ogonki liściowe są jadalne- spożywa się je na surowo. W Japonii roślina ta uznawana jest za warzywo. A w Wielkiej Brytanii z korzenia łopianu w połączeniu z korzeniem mniszka lekarskiego produkuje się orzeźwiający napój Dandelion .