JADALNE KWIATY NA TALERZU

Jadalne kwiaty na talerzu

Jadalne kwiaty z ogródka lub ogrodu  na talerz

 Czy patrząc kiedykolwiek na kwiaty zastanawialiście się czy można je zjeść? Służą jako dekoracja stołu, talerzy, napojów a czasem nawet deserów. Tymczasem blisko osiemdziesiąt kwiatów można bezpiecznie wykorzystać jako żywność. Przeszukujmy więc lokalne targi warzywne, sklepy smakosza a także sklepy internetowe. Choć  najprzyjemniejszym i najłatwiejszym sposobem jest samodzielne wyhodowanie  jadalnych kwiatów w przydomowym ogródku lub na parapecie. Trzeba  tylko uważać, żeby nasiona nie były zaprawiane chemicznie i używać organicznych, szybko rozkładających się nawozów. A także nauczyć odróżniać się jadalne od trujących. I przede wszystkim nie zbierać kwiatów na poboczach dróg, dużych aglomeracji miejskich i nie kupować w szkółkach ogrodniczych gdyż mogą być one skażone pestycydami i metalami ciężkimi.

 Do najpopularniejszych jadalnych kwiatów ogrodowych należą: aksamitka, bratek ogrodowy, fiołek, szałwia czerwona i niebieska, lawenda, nagietek,  kwiaty cukinii, nasturcja, mniszek lekarski, floksy, tymianek, słonecznik, bazylia, szczypior, czarnuszka, goździki i stokrotki.

Nagietek lekarski jest inaczej nazywany szafranem białego człowieka. Jest  żółto-pomarańczowym kwiatem o  małych wymaganiach co do uprawy. Zbiera się je od kwietnia do sierpnia. Dodaje się go do zup, makaronów, sosów, oraz do zabarwiania ryżu. A młode liście można używać do sałatek.  Nagietek ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze .

Kwiaty nasturcji są  najbardziej popularniejszymi kwiatami jadalnymi. Mają pieprzny smak. Można ich używać zamiast sałaty w sałatkach. A młode, jędrne nasiona nasturcji zamarynować i używać jak kaparów.

Stokrotka to roślina wieloletnia rosnąca na łąkach. Nadaje się do zup, sałatek, omletów, past, zapiekanek i nadzień.

Bez lilak ma intensywny kwiatowy aromat i posmak cytryny.

Do kwiatów które kategorycznie nie nadają się do jedzenia i mogą powodować zatrucia należą:  azalia, barwinek, hortensja, irys, konwalia, kaczeniec, lantana, naparstnica, oleander, ostróżka, powojnik, lobelia, anemon, żonkile i narcyzy.