EKO jabłka

EKO jabłka

Jabłka są w naszym kraju jednym z najpopularniejszych owoców. Wykorzystywane są między innymi do produkcji soków, marmolad, ciast, deserów i wielu innych potraw. Mają niewiele kalorii i białka, ale za to mnóstwo składników odżywczych, takich jak węglowodany, kwasy organiczne, garbniki, witaminy, olejki lotne, flawonoidy i antocyjany. Zawarty w nich błonnik w postaci pektyn działa przeczyszczająco, reguluje rozwój flory bakteryjnej w jelitach oraz zwiększa uczucie sytości po spożyciu jabłka. Jednak wiele tych owoców pochodzi z upraw w których stosuje się wszelkiego rodzaju pestycydy dzięki którym jabłka są duże, piękne i błyszczące. W normalnych jabłkach, nawet gdy zostaną obrane, nadal mogą być chemikalia zwane organofosforanami, które mogą uszkodzić komórki mózgowe i nerwowe. Jeśli jednak chcemy uniknąć tych szkodliwych chemikaliów, możemy wybierać jabłka tylko i wyłącznie z upraw ekologicznych.

Ekologiczne jabłka cieszą się coraz większą popularnością. Sadownicy decydują się na uprawę tylko i wyłącznie zdrowych i ekologicznych owoców. Jest to przejawem dbałości o zdrowie człowieka i ochronę środowiska. Wiele badań wskazuje, że ekologiczne produkty, w porównaniu z konwencjonalnymi, zawierają mniej skażeń. Ekologiczne jabłka są zrywane z drzew, które rosną na glebie wzbogacanej naturalnym nawozem oraz innymi substancjami organicznymi. W gospodarstwie nie stosuje się sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. W porównaniu z warzywami z upraw konwencjonalnych, mają więcej wartościowych składników odżywczych i posiadają aż o 50% mniej azotanów i pestycydów. Środki chemiczne, które pomimo ekologicznej uprawy dostają się do warzyw, niestety są nieuniknionym efektem ogólnego zanieczyszczenia środowiska lub nierozłożonych pozostałości sprzed lat. W Polsce jest coraz więcej gospodarstw zajmujących się uprawą ekologicznych jabłek. Takie gospodarstwo musi posiadać odpowiedni certyfikat ekologiczny.