KONSERWANTY I ULEPSZACZE

E środki konserwujące

Uwaga na konserwanty!

 

Są to środki chemiczne lub mieszanina związków  powodujące przedłużenie przydatności do spożycia (lub trwałości) produktów spożywczych i przemysłowych. Mają za zadanie zapobieganie rozwojowi bakterii , grzybów i wirusów.

 

Literą E są oznaczone barwniki od E 100 do E 180, konserwanty od E 200 do E 283, przeciwutleniacze od E 300 do 341, substancje stabilizujące od E 400 do E495, substancje zapachowe, zapobiegające zlepianiu się, rozwarstwianiu np. do sosów stanowią grupę od E 500 do 1500.

 

Szczególnie niebezpieczny jest E 326 -kwas mrówkowy używany np. w żelkach, sokach owocowych w kartonie. Może on powodować pogorszenie widzenia, niewydolność nerek czy też rozpad czerwonych krwinek. Warto też zwrócić na kupowane mięso i wędliny z sygnaturą E 251. Zawarta w nim saletra łączy się z kwasami żołądkowymi i tworzy rakotwórcze nizotropiny.

 

Najpopularniejszym jednak środkiem konserwującym jest wszechobecny E210. Chroni on przed rozwojem bakterii i grzybów warzywa, owoce, tłuszcze, konserwy, majonezy, napoje gazowane. Spożywany nadmiernie powoduje chorobę wrzodową, objawia się tez bólami głowy, wymiotami oraz alergiami. Z umiarem powinnniśmy sięgać po produkty zawierające nizynę. Zabezpiecza ona przed zepsuciem sery topione i dojrzewające. Warto jednak wiedzieć że to antybiotyk.

 

Okazuje się jednak ze są konserwanty obojętne naszemu zdrowiu, które są wydalane z naszemu organizmu bez szkody dla niego. Choćby E 220, 280, 281, 282. Znajdziemy je w chlebie, ementalerze, rybach w puszce lub grzybach marynowanych.

 

Dlatego sięgając po ulubione smakołyki warto czasem zatrzymać się i sprawdzić skład pod względem konserwantów i upewnić się czy to nas powoli nie zabija.