CZAS NA EKO RYBY!

CZAS NA EKO RYBY!

Ekologiczne warzywa, owoce, zboża a nawet kawa czy herbata są coraz łatwiej dostępne. Warto jednak sięgnąć także po ryby z certyfikatami Bio, bo są znacznie zdrowsze niż te pochodzące ze zwykłych hodowli. Dobrze wiemy, że ryby są ważnym źródłem składników odżywczych, dlatego też powinny często gościć na naszych stołach. Co do ich hodowli to w ciągu ostatnich lat uległ nieco zmianom. Ogromne znaczenie ma dziś ekologiczna hodowla, na którą zwracają uwagę zarówno hodowcy jak też konsumenci. Wielu hodowców zajmuje się hodowlą karpia oraz innych ryb słodkowodnych takich jak: sandacz, sum, szczupak, okoń, karaś złoty, karaś srebrny, lin. Dzięki nieszkodliwej dla środowiska hodowli i ogromnemu doświadczeniu hodowców ryb są zdrowe, smaczne i co najważniejsze ekologiczne.

Jak hodowane są eko ryby?

Produkcja ekologiczna ryb i wodorostów może odbywać się zarówno w morzu jak i w wodach lądowych, zawsze jednak w wodzie wysokiej jakości i w sposób nie zanieczyszczający środowiska. Ekologiczny producent przygotowuje plan zarządzania i kontroluje jakość wody wypływającej z gospodarstwa rybnego w celu zapewnienia, że środowisko nie ucierpi z powodu produkcji. W ekologicznej produkcji zagęszczenie ryb jest ograniczone, bardzo często jest to kilkukrotnie niższe nic obecnie praktykowane w akwakulturze konwencjonalnej. Niskie zagęszczenie przekłada się na wyższy dobrostan ryb, skorupiaków i małż. W produkcji nie stosuje się chemii, leczenie konwencjonalnymi lekami alopatycznymi i antybiotykami ograniczone jest do minimum. W produkcji ekologicznej preferuje się jako pokarm dla ryb kolejno ekologiczne produkty akwakultury, mączki ze ścinków ryb ekologicznych, mączki ze ścinków ryb złowionych w sposób zrównoważony na potrzeby konsumpcji.  Ryb ekologicznych nie karmi się rybami łowionymi  do produkcji mączki i oleju, tylko wykorzystuje się ścinki pochodzenia nie przyczyniającego się do zubażania zasobów mórz.

Zatem im czystszy zbiornik wodny oraz im bardziej naturalny pokarm tym większe korzyści dla naszego zdrowia.

Przepis na Karpia w galarecie

Składniki: 1 kg karpia, 2 cebule, pęczek włoszczyzny, 5 łyżeczek żelatyny, kilka ziaren  ziela angielskiego, liść laurowy, pęczek koperku, kieliszek białego wina, pół cytryny, sól, cukier, pieprz

Wykonanie: Włoszczyznę umyć i obrać. Cebule obrać i opiec. Warzywa zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i sól. Gotować przez ok. 1 godzinę. Wywar odcedzić, zachować jednak marchewkę. Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka i dodać do wywaru z warzyw. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Karpia wyjąć, osączyć, usunąć ości.
Formę keksową wyłożyć dużym kawałkiem folii. Układać na niej warstwami rybę, plasterki ugotowanej marchewki, dekorując każdą warstwę koperkiem. 2 szklanki wywaru rybno – warzywnego przecedzić, a  następnie wymieszać z żelatyną i winem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wystudzić i tężejącą masę wlać do formy. Chłodzić w lodówce. Potrawę przełożyć na półmisek i udekorować kawałkami cytryny i gałązkami koperku.