CZARNUSZKA

Czarnuszka złotem faraonów

 Czarnuszka złotem faraonów

Zwana inaczej czarnym kminkiem. W dawnej Polsce była używana przez biedną ludność, jako popularna przyprawa. Wzmianki o jej leczniczym działaniu pojawiły się już w starożytnej Grecji. A Egipcjanie mawiali, że jest w stanie wyleczyć wszystko prócz śmierci. Wymieniona została również w Biblii. Obecnie ta przyprawa przeżywa renesans, ponieważ na nowo odkryto jej właściwości leczniczo- kosmetyczne. Olej wytwarzany z niej zawiera przeciwutleniacze, które stabilizują nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy, przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.

Jej łacińska nazwa to Nigella sativa. Pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Jest rośliną jednoroczną, często rosnąca, jako chwast zbożowy. Roślina miododajna, kwitnąca od maja do września. Nasiona mają silny aromatyczny zapach przypominający gałkę muszkatołową i smak gorzkiej kawy. Owocami są mieszki wypełnione licznymi czarnymi nasionami.

Jest wykorzystywana, jako roślina lecznicza.Zawiera ona 15 aminokwasów, proteiny, węglowodany, do 80% niezbędnych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B1, C i  PP a także wiele minerałów (wapń, potas, żelazo, magnez, selen i cynk). Zalecana jest głównie alergikom i astmatykom, ponieważ wzmacnia ona układ immunologiczny i eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia. Ułatwia również odkrztuszanie wydzieliny i rozszerza oskrzela, co jest niezwykle istotne w przypadku małych dzieci. Zalecana jest wtedy kuracja z naparu z nasion. Czarnuszka pomaga też w przypadku trądziku młodzieńczego, nawet wtedy, gdy antybiotyki zawodzą. Ma silne działanie bakteriobójcze, więc używa się jej w postaci toniku do przemywania skóry. Działa również przeciwzapalnie, zapobiega spadku odporności i zapaleniu zatok. Wchodzi w skład pasty do zębów, szamponów do włosów i odżywek.  W sklepach z naturalną żywnością możemy zakupić olej tłoczony na zimno z czarnuszki i pić go przed posiłkami lub na noc w celu poprawienia stanu włosów i cery.

Czarnuszka jest szeroko wykorzystywana w kuchni. Nasiona służą, jako posypka do pieczywa, sałatek warzywnych, aromatyzowania wina oraz u osób bardzo wrażliwych służą, jako zamiennik pieprzu.  A także w dekoracji przypraw i aromatyzowania ich.

Jest również sadzona, jako roślina ozdobna na rabatach oraz jako kwiat cięty.

Ciekawostką jest to, że olej wytwarzany z jej nasion jest wykorzystywany do produkcji perfum.