Buraki z upraw ekologicznych

Buraki z upraw ekologicznych

Burak ćwikłowy  jest rośliną dwuletnią z rodziny komosowatych.  W pierwszym roku uprawy tworzy zgrubiały korzeń spichrzowy, a w drugim pęd kwiatostanowy i nasiona. Częścią jadalną buraka są zarówno korzenie jak i młode liście, które zawierają nawet więcej białka, soli mineralnych i witamin niż korzenie. Burak ćwikłowy pochodzi od dziko rosnącego buraka morskiego występującego głównie na wybrzeżach Morza Śródziemnego, ale także w Środkowo-Zachodniej Azji i u wybrzeży Atlantyku. Dla celów spożywczych i leczniczych uprawiany był już w starożytności. W Polsce pierwsze wzmianki o nim pochodzą z XIV wieku, ale szerzej zaczęto go uprawiać dopiero z końcem XVI wieku. Współczesne formy buraka ćwikłowego powstały jednak dopiero w wieku XIX i XX. W Polsce metodami konwencjonalnymi uprawiany jest na powierzchni 20-22 tys. ha, a pod względem wielkości zbiorów (450-550 tys. ton) zajmuje czwarte miejsce po kapuście, marchwi i cebuli.

Ekologiczne buraki pochodzą z gospodarstw w których nie stosuje się nawozów i środków ochrony roślin. W porównaniu z warzywami z upraw konwencjonalnych, mają więcej wartościowych składników odżywczych i posiadają aż o 50% mniej azotanów i pestycydów. Środki chemiczne, które pomimo ekologicznej uprawy dostają się do warzyw, niestety są nieuniknionym efektem ogólnego zanieczyszczenia środowiska lub nierozłożonych pozostałości sprzed lat. Ekologiczne buraki są źródłem żelaza, są zatem pomocne w leczeniu anemii.To bardzo dobry środek krwiotwórczy. Burak pobudza apetyt i jest lekkostrawny. Jego zaletą jest również niska kaloryczność. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne. Zawarte w nim sole mineralne działają odkwaszająco na organizm ludzki.Oprócz tego burak ćwikłowy poprawia funkcjonowanie wątroby, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, a dzięki zawartości betaniny wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Różnego rodzaju dania przyrządzone z buraka ekologicznego działają odkwaszająco na nasz organizm. Z dotychczasowych badań wynika, że korzenie buraka pochodzące z upraw ekologicznych zawierają na ogół podobne ilości składników odżywczych, soli mineralnych i witamin jak z upraw konwencjonalnych. Niemniej jednak, zawierają zwykle nieco więcej suchej masy oraz mniej azotanów niż pochodzące z upraw konwencjonalnych. Polska jest czołowym producentem buraka ćwikłowego w Europie. Produkcja buraków ćwikłowych metodami ekologicznymi jest jak dotychczas w Polsce prowadzona na niewielką skalę.Dzięki dobrej trwałości przechowalniczej (nawet przez okres 8-9 miesięcy) burak ćwikłowy może być spożywany w stanie świeżym prawie przez cały rok. Oprócz spożycia w stanie świeżym jest cennym surowcem wykorzystywanym powszechnie w przemyśle przetwórczym do produkcji suszu, mrożonek, różnego rodzaju konserw, soków pitnych i zagęszczonych, a ostatnio w coraz większym stopniu, do produkcji naturalnych barwników.