Bakłażan zapiekany z mozarellą

Składniki: 4 bakłażany, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 pęczek natki pietruszki, szczypta ostrej papryki, 2 łyżki oliwy, 2 kulki sera mozzarella, szczypta cukru, sól i pieprz.

Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na pół, gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać drobno posiekany czosnek, natkę i pomidory, dusić ok.10 minut. Doprawić cukrem, solą, pieprzem i papryką. Podgotowane bakłażany delikatnie wydrążyć, we wgłębienia nałożyć masę pomidorowo-cebulową wymieszaną z posiekanym farszem z bakłażanów. Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i zapiekać w piekarniku przez 20 minut. Podawać na gorąco.